Historien om Citroen BX


Denne store familiebilen så først lyset i 1982, da den ble vist frem av Citroen under Eiffeltårnet 2. Oktober.

Med økonomien på vei opp i Frankrike og folk flest måtte ha plass til mer i bilene sine fant bilprodusenten ut at en erstatning til den lille familiebilmodellen GS/A var nødvendig.

Designeren til denne bilen heter Marcello Gandini, og han fant sin inspirasjon til bilen ved å se på to tidligere prototyper han hadde lagd for Volvo som het Volvo Tundra, og Reliant FW som begge ble designet på slutten av 70-tallet. Disse bilene ble dessverre aldri masseprodusert.

Bilen kom med bensinmotorer på 1,4liter , 1,6 liter, og 1,9 liter. Det ble også produsert en motor med bare 1.1 liter for Italia, Portugal og Hellas – men å se en så stor bil med så liten motor er veldig uvanelig.

Et år etter kombimodellen startet sin produksjon presenterte Citroen en ny, større stasjonvogn. Mye var likt, men endel ble gjort med interiør, samt eksteriør for å gjøre bilen litt mer mot det tradisjonelle.

BX kom med flere, mindre og raskere modeller som Citroen BX GT som hadde høyere toppfart, lå bedre på veien og hadde mye større ytelse i motorene sine. I 1986 meldte Citroen seg in i rally gruppe B, Da men en spesialdesignet versjon av bilen som de kalte BX 4TC, denne bilen liknet ikke veldig på originalen, da panseret ble bygget mye lenger for å få plass til den 2.2l store motoren produsert av Chrysler Europa basert på motoren Simca type 180.