Om Citroen


Eventyret Citroen har hatt sine oppturer og nedturer siden den ble startet av franskmannen André-Gustave Citroen i 1919. Bilprodusenten er kjent for å være den første bilfabrikken for masseproduksjon av biler utenfor USA. I løpet av de første åtte årene ble bilprodusenten den største i Europa, og nummer fire på verdens basis. Bilprodusentens slogan, “Creative Technologie” – “Kreativ teknologi” reflekterer Citroens geniale rykte på denne tiden som en bilprodusent med mange geniale nyetenkinger og en ingeniørstab uten like i Europa.

Citroen Traction Avant

De kan skryte av en rekke interessante ting, som for eksempel verdens første forhjulstrekte serieproduserte bil. De lagde også den første bilen med et bærende karosseri. Allerede i 1955 introduserte Citroen hydrauliske dempere, som gjorde at bilene kjørte mye mer jevnt på dårlige veier, og førerne fikk en mer behagelig kjøreopplevelse. Alle disse nytenkningene er fortsatt i stor bruk den dagen i dag.

I 1923 demonstrerte Citroen sine geniale ingeniørkunster ved å kjøre en Citroen 5CV type C torpedo som allerede hadde kjørt over 30 000km rundt hele Australia. Denne bilen kan man fortsatt se i Nasjonalmuseet i Austalralia som ligger i Canberra.

Citroen har også vært aktive i bilsport, da som produsent i rally. Rallybilene deres tok av med Citroen ZX som vant Rally Raid Championship.

Skivebremser på bil så man for første gang i verden på Citroen DS i 1967, dette ble omfavnet av bilprodusenter verden rundt, og veiene ble mye sikrere både for bilister og fotgjengere.

Loeb Kjører rally for Citroen, og han vant WRC sammenhengende mellom 2004- 2010! Ingen har noen gang gjort dette før han, og ingen kommer heller ikke til å gjøre det samme igjen noen gang.

Men med mye nytenkninger og ikke alltid like suksessfulle innovasjoner (Kanskje litt før sin tid) gjorde at noen av bilene de produserte ble kjent for å være litt skjøre.